Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O Statistica a mistificarii

Acest blog este in primul rand un demers civic. Desi optiunile mele politice sunt clare si ecologice, adica “verde pe fata” sunt un sustinator al Presedintelui Romaniei Traian Basescu (nu intodeauna si PDL), am hotarat sa-mi acord libertate de optiune si sa-mi bazez toate postarile pe fapte, argumente, date corecte si controlabile.

Am scos din pusculita proprie niste banuti si mi-am cumparat un program statistic care este construit pentru a depista articole din media electronica. Acest program este uzual in SUA pentru a depista in primul rand felurite date care intereseaza creatorii de opinie, consilierii politici, firmele de marketing, etc. Sunt sigur ca si consultantii straini ai diferitilor candidati romani se folosesc de el sau de unul  asemantor. La fel de sigur ca sunt programe mai bune si mai perfectionate, dar pentru un blogger amator este probabil suficient.

Programul indentifica texte electronice dupa o cheie de cautare (string) si din diferite combinatii ale acestui string. Singura problema pe care o are acest program la ora actuala este  necunoasterea unor diacritice care nu sunt scrise intr-un font unicode, asta inseamna dupa aproximatia expertului care m-a ajutat sa inteleg modul de functionare intre 5 si 10% din textele publicate in limba Romana. In doua saptamani probabil voi avea o rezolvare. Programul cauta textul, il pune pe ecran si cititorul textului hotaraste, dupa citirea textului ce fel de text  este acest text. Programul are si un mod automat, pe care l-am folosit, deocamdata experimental. Prima experimentare a programului include toata media asa zisa centrala. Bineinteles programul nu “vede” Tv., stiind numai sa citeasca transcrieri. Am hotarat trei identificari: anti-Basescu; indiferent-Basescu; pro-Basescu. Prima perioada de experiment statistic a fost facuta intre 20-26 August. Rezultatele amanuntite le voi publica in “Ziarul de Duminica” postat pe acest blog Duminica 30 August.

Rezultatele interimare bazate pe 812 de stiri/articole (probabil vor fi mai multe in rezultatele pe care le voi publica Duminica, pentru aceeasi perioada) arata cifrele urmatoare:

Anti-Basescu 76 %; indiferent-Basescu (neutral) 9%; pro-Basescu 15%;

Joia viitoare voi incerca sa public si niste date asemanatoare care se refera si la  Blogosfera romaneasca ( pe cat voi putea).

Mai multe Duminica. Din aceste date fiecare poate sa inteleaga ce doreste. Pot sa afirm insa cu certitudine si bazat pe date, ca Dl. Presedinte are extrem de putini sustinatori in presa centrala. Un numar mare de jurnalisti care-l sprijineau in perioada anterioara, sa zicem a pastelui, au “intors armele” intr-un fel clar si absolut. Cateva exemple sunt strigatoare la cer.

Sau Dl. Basescu a devenit extrem de nociv in aceasta perioada, ori multi dintre jurnalisti au rate la banci. Sa ne fie rusine! 😦

Written by Theophyle

27/08/2009 la 2:36 pm

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut! Și mai interesantă ar fi o coroborare neg/nr/poz, după titluri de publicații, și după tiraj vândut, să vedem mai clar ordinea de bătaie.

  Riddick

  27/08/2009 at 4:11 pm

 2. Riddick
  am sa-ti trimit sambata o zi inainte de publicare toate datele inclusiv graficele legate. Tiraje nu am pentru ca eu lucrez numai la publicatiile on-line si date pentru acestea sunt transmise de traffic.ro sau seti si sunt mult mai tarzii decat ale mele.

  am sa te rog sa nu publici nimic inaintea mea, bine?

  Theophyle

  27/08/2009 at 4:22 pm

 3. asa ca sa-ti dau un „hint”, varful nu este la Antene, este la catzavenci&realitatea. Cele mai toxice sunt „fabricile” „ora de foc” si „realitatea zilei”, fata de una singura la Antena 3 Sinteza si mai putin Firea. Asadara Varful spun numerele este Realitatea.

  Theophyle

  27/08/2009 at 4:29 pm

 4. OK. Ai e-mailul, probabil că platforma îl arată?! Sau din altă parte?

  Riddick

  27/08/2009 at 4:37 pm

 5. @riddick, daca mailul tau e ok atunci la mailul pe care platforma il arata, nici o problema, daca doresti altul trimite-mi altul cum vrei 🙂

  Theophyle

  27/08/2009 at 4:39 pm

 6. A, dar de fapt poți trimite comentariu la blog, că am moderare și nu scot nimic. Cum să-ți trimit totuși e-mailul meu ?

  Riddick

  27/08/2009 at 4:40 pm

 7. Este bun cel de la platformă. 🙂

  Riddick

  27/08/2009 at 4:41 pm

 8. OK 🙂

  Theophyle

  27/08/2009 at 4:57 pm

 9. Sa imi fie rusine? Lor sa le fie rusine. Macar nu umblu cu cioara vopsita, sau cum spunea cineva la Bleen, raturile mele sunt portocalii dar macar sunt verticale.

  turnofftheglory

  27/08/2009 at 6:19 pm

 10. 🙂 si ce va asteptati nu degeaba se numeste „razboi de presa” (care era pe aici ca vroia FOX… ai vostrii sunt si mai rai). Eu zic ca bine face Basescu ca se duce in dreapta si in stanga dar … cineva ar trebui sa-i scuture pe administratorii locali care-i pun adevarate capcane pe drum, asta-i o problema si nu ce spune el, are reactii fulminante cand nu e prea obosit.

  viviana

  27/08/2009 at 6:30 pm

 11. @TOG, noi trebuie sa fim parte dintr-o comunitate penitenta, sa ne ajutam fratii pe drumul cel drept, nu ? 😆

  Theophyle

  27/08/2009 at 6:30 pm

 12. viviana
  Draga mea, Buna seara. Te rog mult sa citesti o noua postarea peste vreo ora si ai sa intelegi ceea si eu nu am inteles pana astazi. TB o joca cel mai destept posibil. Argumentele inca o ora. Multzumesc 🙂

  Theophyle

  27/08/2009 at 6:33 pm

 13. ce sa zica Berlusconi atunci 🙂
  daca s-ar vota maine … castiga tot el alegerile, vorbesc serios.
  Partidul lui exista pentru ca exista el (insa… are peste 70 de ani) dar Partidul Democrat e culmea prostiei (in practica au dat afara din Parlament 1/2 din partidele de stanga cu pretextul ca sunt „radicale”, de rasul lumii … sunt toti vanduti!) dupa care au pierdut alegerile administrative si pe cele pentru Parlamentul UE.
  Sunt aproape 20 de ani ca fac campanie impotriva unei persoane, Berlusconi (eu nu l-am votat si nu l-as vota in viata mea), cu rezultatul ca sau auto desfiintat 🙂

  viviana

  27/08/2009 at 6:37 pm

 14. viviana stiu. Berlusconi este o caricatura, dar este in orice caz mai bun decat alternativele din dreapta sau stanga (cred), nu urmaresc politica italiana 🙂

  Theophyle

  27/08/2009 at 7:02 pm

 15. salut

  pare interesant (ma rog, in masura in care ceva gretos poate fi si interesant)
  ce n-am inteles, nefiind familiar cu blogul tau, este daca ziarul de duminica apare ca postare tot aici sau e ceva separat?
  apropo de berlusconi, e interesanta o paralela: succesul lui berlusconi in italia e explicabil pt ca are niste insusiri atipice italianului de rand (sa zicem spiritul anteprenorial), poate si la noi base are ceva care ne lipseste tupeu, cojones

  razvan

  27/08/2009 at 7:10 pm

 16. @razvan salut.
  ZDD – Ziarul de duminica a fost trimis la „abonati” in format PDF, in fiecare Duminica. Dupa aparitia blogului acesta nu mai ave nici un rost. In ziua de Duminica postez articole mai serioase,tot felul de analizele ale mele si ale unor colegi specialisti in diverse domenii. Poti vedea ceea ce am postat duminica trecuta ca sa-ti dai seama despre ce este vorba.

  Theophyle

  27/08/2009 at 7:19 pm

 17. Theophyle,

  media antenelor si realitatii, la astea ma gandeam de fapt, pentru ca sunt televiziuni exclusiv de stiri. Articolele din EZ sunt excelente. 🙂

  nora damian

  27/08/2009 at 7:19 pm

 18. @nora, multzumesc. o sa fie interesant 🙂

  Theophyle

  27/08/2009 at 7:22 pm

 19. @ Theophyle
  am gasit, multam

  razvan

  27/08/2009 at 7:27 pm

 20. @razvan, cu placere 😆

  Theophyle

  27/08/2009 at 7:39 pm

 21. ce anumeee: Berlusconi are niste insusiri atipice italianului de rand (sa zicem spiritul anteprenorial)… Italia e tara care are o economie bazata pe IMM … si nu pe marea industrie cum e Germania (datorita americanilor a ramas in picioare dupa razboi), in Franta au fost destepti si nu si-au vandut marile companii de stat cum in schimb s-a intamplat in Italia datorita debitului acumulat de politica DC-PSI. Daca ati stii voi … mare v-ar fi mirarea 🙂 cat de bine semanati.

  viviana

  27/08/2009 at 8:11 pm

 22. […] Tags: Manipulare, Ziarul de Duminica Asa cum am promis in postarea din 27 August “O Statistica a mistificarii”, prezint datele pe care le-am adunat in perioada dintre 20-26 August a.c. Toate datele  […]

 23. […] , Manipulare , Media Leave a Comment Tags: Manipulare, Ziarul de Duminica Metodologie: aici. Rezultate saptamana trecura: […]

 24. […] Leave a Comment Tags: Manipulare, Traian Basescu, Ziarul de Duminica Metodologie: aici. Rezultate saptamana trecuta: […]


Comentariile sunt închise.