Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

ZDD – Criza Noastra 1/2

Cand am negociat acordul initial in luna martie, am estimat ca PIB-ul va scadea cu 4,1% in 2009. Acum credem ca va fi o crestere de intre -8% si -8,5%. Aceste cifre reprezinta o recesiune foarte severa„, a declarat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks (aici)

Probabil  Dl. Jeffrey Franks este un om serios, chestia este cum a vazut el lucruri care nu se vad.  Orice economist serios in lume de la Washington la Pekin stie ca PIB-ul este o unitate de masura anuala, care in majoritatea cazurilor sufera rectificari, care pot fi facute luni de zile dupa perioada  de calcul. Prognozarea PIB-ului unei tari, in special in perioada de instabilitate generalizata, este asemanatoare cu estimarile meteorologice care vorbesc iarna viitoare sau vara viitoare, poate se potrivesc sau poate nu.

Pentru a vorbi de economia Romaniei in criza si in ce fel de criza suntem, este necesara o evaluare in contextul regional. Adica de cum aratam noi fata de celelalte economii Est Europene fost comuniste. Aici pot sa va povestesc ca aratam mult mai bine decat arata Ungaria si tarile Baltice, la fel de bine/prost (chestie de interpretare) comparat cu  Slovacia si Cehia si mult mai prost decat Polonia. Polonia aproape a scapat nevatamata, in primul rand din cauza economiei “nationaliste” pe care a constiuit-o Leszek Balcerowicz cu reformele considerate azi drept “terapie de soc”.  Cehia si-a privatizat economia in 3 ani si va fi tributara acestei privatizari “rapide” si spun unii nesabuite inca 30 de ani.  Ungaria si tarile Baltice au predat cheile unor “parteneri strategici” de mare prestanta internationala, care au fost primii loviti de criza – cu cat mai mare cu atat mai greu. Cum se spune, “traznetul nu loveste arbustii”.  Lovitura a fost grea si dureroasa si pentru unguri si pentru baltici. La noi privatizarile au fost cum au fost, “lente si anevoioase,” dependente de negocierile comisioanelor. In ultima negociere, “dosarul BCR” – pretul a fost bun, dar banii au fost cheltuiti aiurea de guvernul liberal minoritar si tributar “politicilor sociale” ale PSD-ului.  Bun atunci care este situatia noastra? Cu premiza asumata de a fi considerat “pupincurist” Basescian, situatia este exact cea pe care a definit-o Basescu la inceputul crizei si pe care din motive neintelese (noua) a schimbat-o de doua ori in aceasta perioada.  Romania a fost lovita de criza dar numai de efectul ei secundar si in nici un caz atat de grav cat se crede/vorbeste. Vom sustine acesta afirmatie in viitoarea postare.

44-1

Aveam nevoie de FMI?da, dar in primul rand pentru a anihila presiunile sindicale si pentru a asigura o atenuare a cresterii salariale. In al doilea rand aveam nevoi de prima transa    (cea care s-a dus la Banca Nationala) pentru a putea relaxa creditul bancar prin diminuarea fondului de garantare. Aceasta transa a fost facuta pentru a compensa lipsa celor 3 miliarde de euro, cheltuiti criminal de guvernul liberal al lui Tariceanu. A doua transa s-a dus la bugetul statului pentru a compensa dezechilibrul creat de scaderea incasarilor din taxe si impozite si pentru plata salariilor  aparatului birocratic XXXL pe care il are Romania in zilele astea  si pentru a facilita scaderea lui cu 20%, scadere pe care guvernul trebuie sa o efectueze pentru a primi cea de a treia transa a imprumutului de la FMI.

In urmatoarea postare  de astazi vom termina analiza pe care ne-am propus-o.

Written by Theophyle

23/08/2009 la 11:44 am

Publicat în Ziarul de Duminica

Tagged with ,

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Servus theophil!

  Interesanta si fierbinte tema.M-am tot uitat si eu lunile trecute ce zic marii experti in economie si finante.Nu ma prea pricep,am alta profesie,totusi realitatea ma obliga sa incerc macar sa descifrez fenomenul crizei.Cea din 29/33 a fost de supraproductie,cea de acum nu cred,fiind vorba de o alta conjunctura economica imprimata de globalizare.Lupta pt.acapararea pietei externe de tarile dezvoltate ,se mentine,dar creste si exodul fortei de munca ieftina dinspre tarile mai putin dezvoltate.Sansa noastra este utilizarea celo 4,5 mil.ha de peren ecologic si nu numai.

  dora

  23/08/2009 at 3:07 pm

 2. teren-pasune,scuze!

  De crima liberala am vb.de mi s-a acrit.S-au infruptat bine miseii,impreuna cu kkanarii-pesedistii

  dora

  23/08/2009 at 3:17 pm

 3. @dora servus, fara nici un fel de dubiu existsa o criza si una destul de grava. Din fericire in Ro nu este atat de grava precu se scrie sau se spune. Am sa incerc in postarea imediat urmatoare o explicatie mai pe intelesul omului 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 3:54 pm

 4. Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  23/08/2009 at 8:32 pm

 5. dora
  😆
  Servus!

  maya

  23/08/2009 at 8:32 pm

 6. Theo-Phyl
  😆
  Servus! (si aici 😆 )

  maya

  23/08/2009 at 8:33 pm

 7. @maya, servus – noi suntem cu baietii una mai sus 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:41 pm

 8. Cam cum inteleg eu „criza” din Romania!

  Iluzia bunastarii creata de „banii inexistenti” lansati pe piata de catre „excrocii de bancheri” ne-a creat si noua o iluziutza mai mica,dragalasha si atragatoare! 🙂

  Dupa „brambureala” din ’89 si dupa cele 2 1/2 mandate ale vesnicului „tinar si ferice” Ion Iliescu, care ne-a „tinut pe loc” cam 10 ani,privatizarile facute mai „de sila,mai de mila” si uneori chiar in „goana calului” au adus bani la buget mai PUTINI decit se putea si apoi au fost cheltuiti AIUREA!

  La toate acestea adaug JAFUL „organizat si neorganizat”!

  Acum TREBUIE sa asteptam sa treaca tavalugul „crizei” peste noi!

  Avantaj? Sper ca se va toci,cit de cit tavalugul,in asa fel ca efectul „tasarii” sa fie cit mai mic!

  Noi trebuie in primul rind pentru ca sa trecem de criza financiara,sa rezolvam criza spirituala!
  Aici cred eu ca-i buba!

  maya

  23/08/2009 at 8:44 pm

 9. Aiuritoare „analiza”! 😆
  Sper sa inteleaga cineva,ceva! 🙄

  maya

  23/08/2009 at 8:45 pm

 10. @maya, pote ar merge mai bine impreuna 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:45 pm

 11. Multumesc Mark! 🙂

  maya

  23/08/2009 at 8:46 pm

 12. transmit 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:49 pm

 13. Theo-Phyl

  🙂
  „Noi” suferim in primul rind de criza de identitate!
  Dar este drept ca uneori excelam la inteligenta si viteza 🙂
  asa ca de ce nu?

  Haide sa rezolvam toate crizele odata!
  (atentie la crizele de colecist si de rinichi 😦 )

  maya

  23/08/2009 at 8:49 pm

 14. daca zici tu 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:56 pm


Comentariile sunt închise.