Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

ZDD – Criza lor

In editia “Ziarului de Duminica” (ZDD), voi posta o analiza sumara legata de asa numita criza economico-financiara care bantuie impreuna cu alta pandemie “gripa porcina” lumea moderna dinspre vest la est si viceversa, pentru ca asa cum bine stiti necazurile nu vin singure, aduc si prieteni. Bineinteles, la prepararea aceste postari am fost ajutat de bunul meu prieten Mark ale carui calificari le-am prezentat in postarile precedente.

Cateva vesti bune. Bankerii americani sunt optimisti, declarand ca se intrevede o iesire mai rapida din criza decat au crezut ei. Mark traduce aceasta “afacereza” (un cuvant absolut idiot) in limba romana cea de toate zilele, cam asa: “probabil vom avea rezultate mai bune pe trimestrul al treilea, vrem bonusurile noastre.” Zice Mark: “bancile americane si cele britanice nu au reusit sa se debaraseze de “banii” inexistenti, care erau generati de produsele toxice  puse pe piata sub egida lor. Pana acesti “bani” nu vor fi scosi intr-un fel sau altul din bilanturile bancilor nu vom sti cu adevarat care este situatia pietei bancare.” Intrebati de ce asta este o veste buna, raspunsul: “ Pentru ca stim exact unde si cum sa-i cautam pe ecscrocii de bankeri”.

43-1

Alta veste buna ar fi o oarecare redresare a economiilor europene, din nefericire si asta este numai o jumatate de veste buna, pentru ca de fapt asta spune ca au terminat stocurile si este nevoie de noi stocuri, care o sa dea dimensiunea noilor piete – dimensiune care depinde de capacitatea existenta dupa recalcularea vanzarilor in ultimul trimestru fata de cel precedent, ambele in comparatie cu anul trecut. Mark apreciaza micsorarea pietii cu 25-30% comparabil cu anul trecut. Enorm dar nu catastrofal.

La inceputul lui Septembrie, cei 20 se vor intalni la Londra pentru a conveni masurile care trebuie luate pentru a iesi ordonat din aceasta criza. Zice Mark  “nu vor ajunge la nici o hotarare comuna, nu au cum”. Germania doreste sa-si suspende continuarea “ajutoarelor” pentru  pietele de capital germane si in nici un caz nu doreste sa contribuie la vreun ajutor in afara Germaniei. Merkel a spus-o clar “Nu doreste sfaturi de la Londra, ce si cum face ea cu banii ei“. SUA si Marea Britanie ale caror piete de capital au fost grav afectate, mult mai mult decat  pietele continentale, doresc continuarea programelor de stabilizare si ajutorare ale pietelor de capital. Aici nu se va cadea de acord.

Lucrurile adevarate se vor stabili intre Obama si Hu Jintao, fara indoiala ei vor ajunge la o intelegere pe care toti vor trebui sa o accepte. Chinezii nu au incotro, Americani nu au incotro. Rezervele in dolari ale Chinei sunt uriase si ei stiu exact ca imprimeriile de dolari se afla in America. Pretul il vor plati Taiwanezii, din nefericire pentru ei. America ii va conduce la altarul unificarii cu “Patria Muma” (cu asa o mama mai bine sa fi orfan). Doi mari perdanti: Rusia si UE. Asa cum am mai spus odata, Romanii au norocul istoric de a ajunge intodeauna la spartul targului.

Pana aici politica internationala legata de criza, asa cum o vedem noi. Concluzia ar fi una si una extrem de importanta. Pana la finele anului, nimeni nu va sti nimic si nici o prognoza nu are cum sa fie viabila.   Totul depinde de punctul zero de la care a pornit tavalugul, adica situatia bancilor – care nu poate fi cunoscuta pana nu va exista o rezolvare a banilor inexistenti de facto, dar existenti de jure.

Despre Criza la noi, aici veti avea o surpriza – daca veti avea rabdarea unei citanii de acest fel referitoare la economia noastra o veti primi pe la pranz.

Written by Theophyle

23/08/2009 la 2:17 am

Publicat în Ziarul de Duminica

Tagged with ,

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Concluziile de la final sunt logice (taiwan pe mana republicii populare), la capitolul UE ne grabim. Desi sunt mai degraba proamerican decat fan al europenilor, UE nu va pierde din doua trei motive. Unul ar fi Germania. Germania e bicepsul Europei, mari exportatori producatori de inalta tehnologie. Un alt avantaj european este Euro. Aceasta moneda e un mare avantaj UE, credibila puternica si mult mai putin afectata decat de $. In plus Europa beneficiaza de membrii noi, slabi economic, nedezvoltati si inca cu posibilitati de dezvoltare. E un factor insidios ce in perspectiva aduce sange nou in instalatia europeana. Desi slabi politic si divizati ca opinie, se insinueaza in spatiul sovietic.
  Zic si eu nu neaparat am si dreptate. 🙂

  turnofftheglory

  23/08/2009 at 10:50 am

 2. TOG, jocurile (din nefricire) vor fi facute la Pekin. Teoretic as putea spune ca ai dreptate, practic Europa este mai divizata decat oricand – nu poare vorbi cu o singura voce si majoritate organismelor comunitare nu sunt eficiente. Prea mare, prea repede !

  Theophyle

  23/08/2009 at 11:14 am

 3. Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  23/08/2009 at 7:44 pm

 4. bancile americane si cele britanice nu au reusit sa se debaraseze de “banii” inexistenti, care erau generati de produsele toxice puse pe piata sub egida lor. Pana acesti “bani” nu vor fi scosi intr-un fel

  NU ma prea pricep eu la cele economice,asa ca mai mult ma bazez pe intuitie! 😆

  Asa ca am intuit ca excrocii de bancheri au fost de vina
  😦

  maya

  23/08/2009 at 7:56 pm

 5. banii inexistenti aici este problema!

  Imi vine sa zic acum (de ciuda 🙄 ) doar atit:

  „daca si cu poate
  s-au dus sa innoate
  daca NU era, 😦
  poate se-nneca!” 😦

  maya

  23/08/2009 at 7:57 pm

 6. Si sa mai zica cineva ca nu-i totul o iluzie!? (maya)

  Scuze pentru „profunda” mea analiza economica! 🙂

  maya

  23/08/2009 at 7:58 pm

 7. @maya, banii inexistenti sunt bani care exista in evidentele contabile fara a fi existat vreodata de facto in trezorerie 🙂

  Servus si Buna seara 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:02 pm

 8. Romanii au norocul istoric de a ajunge intodeauna la spartul targului

  Vorba „cintecului”:
  cu 2000 de km prea la Est,dar sintem in Europa!

  Este si norocul 🙂 si nenorocul 😦 nostru pina la urma!
  Depinde de unde si cum bate vintu’!
  (aici nu vorbesc de vintosu’tv)

  maya

  23/08/2009 at 8:04 pm

 9. Multumesc Mark! 🙂

  maya

  23/08/2009 at 8:06 pm

 10. @maya, am sa-i transmit – sper ca totusi vom reusi ceva in UE :)))

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:07 pm

 11. Theo-Phyl
  😆
  Servus!
  Iti multumesc si tie!

  maya

  23/08/2009 at 8:07 pm

 12. @maya,servus 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:09 pm

 13. Theo-Phyl

  In legatura cu „banii inexistenti” si cu „iluzia” am facut si eu o gluma.Cam nesarata ce-i drept!

  Dar spune si tu daca acesti „bani inexistenti” NU au creat ILUZIA ca totul merge ca si pe roate!

  Oare NU au creat vesticilor -ILUZIA ca nimic rau NU li se poate intimpla?

  Oare NU au creat cetateanul „simplu” din vest ILUZIA ca totul este „roz bombon si cu picatele”? 😆

  maya

  23/08/2009 at 8:13 pm

 14. @maya, aproape exact cum ai inteles. Da, cam asa s-a intamplat 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:14 pm

 15. Theo-Phyl
  😆

  maya

  23/08/2009 at 8:15 pm

 16. Theo-Phyl

  deci un pic,un pic am „nimerit-o!”

  maya

  23/08/2009 at 8:17 pm

 17. @maya, de ce ai nimerit-o exact, nu un pic 🙂
  Citeste daca ai timp articolul despre Romania al doilea in special care explica ce s-a intamplat la noi 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:19 pm

 18. Theo-Phyl

  acum „trec” dincolo! 🙂

  maya

  23/08/2009 at 8:28 pm

 19. 🙂

  Theophyle

  23/08/2009 at 8:31 pm


Comentariile sunt închise.