Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ziarul de Duminica – Internationale (1)

USA

Inca o banca-gigant a falimentat:  FDIC – institutia care reglementeaza  pietele  financiare din SUA a inchis vineri Colonial Bank, o banca cu o retea de aproape 350 de agentii – acest faliment este  unul din cele mai mari 20 de falimente bancare din istoria ultimilor 50 de ani ai SUA. Institutia a fost preluata de concurentii de la BB&T pentru 20 miliarde de dolari, plata pentru activele acestei banci. Pentru mai multe, aici.

20-1

Recesiunea devasteaza Las-Vegasul. Hotelurile sunt goale, miliarde de dolari investiti s-au dus pe apele sambetei. Sute de oameni si-au pierdut posturile, alte mii invadeaza orasul pentru a-si gasi un loc de munca. Intr-un articol de fond saptamanalul Time  trece in revista problemele orasului si ale locuitorilor lui, consemneaza schimbarile semnificative pe piata muncii atat de speciala in acest oras, de citit aici. 

In Statele Unite se incinge dezbaterea legata de asigurarile de sanatate propuse de Presedintele Obama, sansele probabile ale acestui plan sunt asemanatoare cu cele pe care le-a avut Hillary Clinton cu aproape doua decenii in urma. Pana la urma, oamenii care platesc aceste asigurari inteleg ca servicile pe care le vor primi vor fi mai proaste pentru a acoperi pe cele ale milioanelor care nu platesc nici un dolar. Cred ca moda socialismului american propus de Presdintele Obama se va termina cu un fiasco rasunator.  Pana la urma, coalitia dintre firmele asiguratoare, politicienii rationali si clasa mijlocie vor trimite aceasta aberatie in acelasi loc unde au trimis acum douazeci de ani planul Clinton. Sintagma cine nu munceste, nu mananca este mai relevanta ca niciodata. Pentru mai multe, aici.

Nota: orasul Belgrade amintit in articol este un oras in Montana.  Cu updaturi pentru Europa si Asia in postarile urmatoare.

Written by Theophyle

16/08/2009 la 1:09 am

Publicat în Media, Ziarul de Duminica

Tagged with